25.8.2013

Jättikurpitsa

Jättikurpitsa oli ulottanut lonkeronsa perunamaalle. Siivosin lakastuneet perunan varret pois ja löysin yllätyksekseni kurpitsan joka on jo jalkapallon kokoinen. Siirrettiin kurpitsa kasvamaan paikkaan, jossa sillä on paremmin tilaa kasvaa. Tämä saa kasvaa vielä pitkälle syksyyn ja sitten tehdään urakalla säilykettä ja ehkäpä jotain amerikkalaista eli halloweenlyhty.




24.8.2013

130. blogiteksti

Tämä on minun 130. blogipäivitys. Blogin perustin vuonna 2010 ja siitä oli tarkoitus tulla puhtaasti remontoinnista kertova blogi. En tiennyt tuolloin, että remonttityylini on hemmetin hitaasti tulee melkoisen kohtuullinen lopputulos. Ei riittänyt jutun juurta rempoista. Sitten otin projektiksi kuvata yhden kuvan joka päivä. Pääsin vissiin helmikuun puoleenväliin ja lapseperheen arki vei voiton. Aloitin puutyö harrastuksen ja sain uutta sisältöä blogille. Paljon olen kirjoittanut myös kasvimaasta, kasvihuoneesta, hyötykasveista ja pihasta muutenkin. Haaveeni on jonkinasteinen omavaraistalous ja sitä kohti pyrin kulkemaan. Nyt opetellaan taitoja sitä varten. Ehkäpä joku päivä koittaa vapaus oravanpyörästä.

Kävijöitä blogissa koko ajalta 20 012. Sivun katselut kuukauden aikana 714, joka taitaa olla uusi ennätys. Kevään ja kesän aikana blogivierailuja on tullut useampi tuhat.

Tämän kauniin pionin myötä kiitos kaikille lukijoille.


Pioni kesäkuussa sateen jälkeen.

18.8.2013

Onnea on isot perunat

Neljäs kesä ja vihdoin meillä on isoja perunoita. Kolme aiempaa kesää perunat ovat olleet enimmäkseen pieniä. Olisiko maa ollut köyhää. Eilen kävin hakemassa perunoita jogurttiuunilohen kaveriksi ja kasvimaan multa oli täynnä isoja matoja. Muuton aikaan viisi vuotta sitten ei kasvimaalla ollut matoja havaittavissa. Tästä tein johtopäätöksen, että meidän kiertoviljely ja katteen käyttö on tehnyt tulosta ja maa on ravinteikkaampaa sekä ilmavampaa. Ihminen voi olla onnellinen madoistakin! Tämän ilon lisäksi totesin, että perunat ovat mukavan kokoisia. Isoimmat perunat ovat nyrkkini kokoisia. Aiemin perunat on olleet pieniä ja olemme syöneet niitä vain kesäisin. Pienet uudet perunat on helppo pestä ja kun ei ole tarvinnut kuoriakaan. Talvella niitä pikkupottuja ei jaksa pestä saati kuoria, mutta nyt taitaa jäädä perunaa talvenkin tarpeisiin tai ainakin syksyn. Mä oon onnellinen noista perunoista ja kasvimaan madoista.



ps. linkki jogurttiuuniloheen

16.8.2013

Oman maan maissia

Me ollaan kolme kertaa kokeiltu maissia. Tänä vuonna nähtiin ensimmäistä kertaa ihan tähkiäkin. Joku tässä silti vielä tökkii kun tähkien jyvistä osa on jäänyt kypsymättä. Olisiko ollut liian kuivaa tai liian vähän lannoitetta...


Viikon reissun aikana kasvimaalla oli ilmestenyt 3,4 kg kesäkurpitsa. Tämä jättiläinen päätyi raasteeksi ja pakastimeen odottamaan talvea.


12.8.2013

Lomalla

Vihdoin koitti aika lähteä lomakierrokselle Itä-Suomeen. Reissussa oltiin viikko. Ensin käytiin Etelä-Karjalassa nauttimassa ravuista ja hyvästä seurasta. Pirskeet vietettiin helteessä. Kumma juttu, että rapujen syönnin jälkeen seuraavana päivänä on aina heikohko olo.


Matka jatkui Pohjois-Karjalaan mökkeilemään.  Vanhempieni mökki on saaressa ja siellä on hellepäivinäkin miellyttävä olla. Vesi oli lämmintä ja tosi matalalla. Kala liikkui kehnosti, mutta kerran savustettiin ahventa. Lapset viihtyivät vedessä (ja me aikuisetkin).

Minä ja Oikku kalan puhkasussa

Ihanat lapset rannalla
Ahven saalis puhdistettuna

Iltasauanasta on mukava vilvoittelun ohessa seurata kaunista auringonlaskua.


Viikon loman aikana kotipuutarhassa oli tapahtunut. Tomaatteja oli kypsynyt, avomaankurkkujakin oli pari, 3,4 kiloinen kesäkurpitsa, ensimmäiset mansikat olivat kypsyneet ja alppikärhö kukkii uudestaan (uusinta kukinnan tekee kait vain suotuisilla paikoilla).