26.3.2014

Kevät ja kukkaset

Maanantaina Helsingissä kiinnitin huomiota pientareella kaiken mustan ja harmaan keskeltä puskeviin keltaisiin kukkiin. Kevät on täällä ja kesään on vain vähän aikaan. Aivan mahtavaa!


17.3.2014

Tuhkauurna Helmille

En uskonut, että Helmi näin pitkälle katsoisi mailmaa kanssani. Nyt koiran kunto on kuitenkin huonontunut. Vuosi sitten helmikuussa todettiin DM ensi oireet. Oikeasti ensi oireet taisi olla jo reilusti sitä ennen. Se tassun aiheuttama pieni huomaamaton viiva lumihangessa, joka kasvoi aikaa myöden pidemmäksi ja syvemmäksi. Nyt on eron aika käsillä ja Helmi ei taida huhtikuuta nähdä. En tiedä miksi en hoksannut hyvissä ajoin aloittaa uurnan valmistusta. Ehkäpä aihetta halusi välttää. Nyt sitä ei voi enää välttää. Minusta on hieno tapa valmistaa itse koiralle sen viimeinen leposija. Vaikka se onkin tuhkana purkissa. Helmi pääsee ainakin toistaiseksi takan päälle tai kirjahyllyyn. Kun aika on kypsä ja paikka oikea, luovutan tuhkan luontoon.

Tuhkauurnan materiaaliksi valitsin koivun. Liimasin ensi sisäkehikon ja sitten lisäsin kannen ja pohjan. Näin säin 160*160*350 mm kokoisen koivupalikan, jonka sisus on ontto. Seinämät noin 45 mm paksuja sekä pohja ja kansi noin 70 mm vahvuisia.

Tänään pääsin sorvaamaan ja ensimmäistä kertaa elämässäni. Muoto alkaa hahmottua. Ensi kerralla vielä viimeistelyä, hionta, kannen sahaus irti ja kannen suunnittelu.

Yksi särö on jo uurnassa, joka syntyi liimauksessa tehdystä virheestä. Tavallaan se sopii uurnan pohjaan pieneksi kauneusvirheeksi. Helmin vasen etutassukin on valkoinen eli värivirheellinen.


2.3.2014

Taimikasvatukselle lisää tilaa

Taas on se aika vuodesta, kun laitetaan ensi kesän viljelykset aluille eli uusi kasvukausi alkaa. Ensimmäiset chilit ja tomaati sekä luffan puoliso koulu jo uusiin ruukkuihin. Lisää kasveja laitettiin koko perheen voimin. Tomaatit, chilit, parsa, stevia, kukkakaali, minimaissi, basilika ja koristekasveja on nyt tulossa. Exceliin tein viljelyskalenteri, jossa omilla välilehdillä toimintakaleneri, viljelykalenteri, lajikeet ja ohjeita. Toimintakalenteriin kirjatana ylös kylvöajat, säätietoja yms. Viljelykalenteri kertoo mitä lajikkeita pitää kuukaisittan kylvää. Lajikkeissa on lista eri lajeista, mihin ryhmään ne kuuluu (koriste, maata parantavat yms) ja kylvö-ohjeet. Ohjeet välilehdellä on seikkaperäisempiä ohjeita tietyistä kasveista, esimerkiksi parsasta, joka tuottaa satoa vasta kolmantena vuonna. Haluan lisätä exceliin vielä kumppanuuskasvit. Ehkäpä yksi välilehti voisi olla omille havainnoille ja kokemuksille.

Esikasvatettavaa on niin paljon, että piti keksiä lisätilaa taimille. Mieleen johtui varastossa olevat makuuhuoneen lattian ylijäämä lankut. Olen niitä säästellyt jotain hyvää käyttötarkoitusta varten, mutta sitä ei ole ilmaantunut. Nyt raaskin käyttää ne väliaikaiseksi ikkunapenkiksi. Muutamalla ruuvilla koottu ikkupenkki on helppo purkaa ja viedä varastoon odottamaan seuraava kevättä.