29.7.2015

Keittiöremppa alkutekijöissä

Tulevan keittiön tieltä on purettu kulunut koivuparketti ja kaksi kaapistoa. Katosta pitää ottaa vielä tuo haltexi alas, jotta korkeiden kaappien yläkaapeille saa tilaa. Nythän ne mahtuu, mutta koolauksen ja paneloinnin jälkeen ei niille jäisi tilaa.

Sommittelimme kaappien sijaintia keittiöön. Korkeankaappiin tulee mikrohylly ja avointa säilytystilaa vaikkapa yleiskoneelle. Korkeiden kaappien vastakkaiselle seinälle tulee jääkaappi ja mahdollisesti apteekkarin kaappi.
Ensimmäinen aukko oikealta on asianpesukoneen paikka. Astianpesukoneen vieressä on sitten roskiskaapit. Kuvassa näkyvä tiskipöytä siirtyy odottamaan pääsyä tulevaan kesäkeittiöön. Tiskipöydän alla oleva kaappi on piilokulmakaappi. Sen oviaukkoa pitää leventää, jotta sisälle saa mekanismi hyllyt, jotka helpottavat kulmakaapin käyttöä. Lisäksi on askarreltava yksi vetolaatikosta kokonaisuus kulmakaapin päätyyn. Kaapistojen väliin jää paikka keittiöjakkaralle.

Yläkaappien väliin tehdään avokulmahylly. Vasemmalla puolella oleva seinäkaappi on 10 cm matalampi kuin toiset. Sen alle tehdään avohylly.


Kuvasta katsottuna huoneen vasempaan nurkkaan haaveilemme saavamme puuhellan sähköhellan viereen. Haaveissa hella, jossa on lasiluukku palotilaan eli tunnelmaa haetaan elävästä tulesta. Ei välttämättä kuvassa näkyvä, mutta jotain sen tyylistä.

kuva lainattu: www.netrauta.fi

Keittiön pääväri tulee olemaan keltainen. Keltaisella värimaailmalla haetaan pirteyttä jota keittiössä työskennellessä tarvitaan. Kaapistot maalatan valkoiseksi ja ovet keltaiseksi. Hormi ja palomuuri käsitellään Tunto kivellä ja sävyksi valittiin Tuliopaali.


Välitilan laatat on ostettu jo kylppäri remontin aikana. Laatoissa päävärinä on valkoinen ja sitä piristetään turkoosilla ja keltaisella laatalla.


Tapetiksi on kaavailta Pihlgren & Ritolan appelsiiniä

Kuva: www.tapettitehdas.fi



21.7.2015

Mansikkamaan maistiaisia luvassa

Lähdin iltasella tarkastamaan mansikoiden tilannetta. Rikkaruohojakin oli ilmaantunut ja kun nyppää yhden niin onhan se otettava toinenkin ja sitä rataa. Kitkemisen jälkeen totesin, että keväällä perustetttu mansikkamaa tarjoilee piakkoin maistiaisia. Taimia istutettiin neljään paririviin 68. Näistä kolme menehtyi. Oliko istutus syvyys sitten väärä vai mistä lie johtunut.


9.7.2015

Melkein kuin Jamie Oliver

ihan kiva, mutta...
Follow my blog with Bloglovin

Minulla on nyt kolme grilliä. Kyllä, luit oikein kolme. Pitäähän miehellä kolme grilliä olla. Kuusi vuotta sitten muuton yhteydessä ostin ihan kunnon Weberin kaasugrillin ja maksoin itseni kipeäksi. Oli ilo grillata uutuutta hohtavalla ja laadukkaalla grillillä.
Parin vuoden päästä aloin jo kaipaamaan sitä hyvää makua mitä vain hiiligrilli voi tuoda. Anoppi sanoo kiperissä tilanteissa, että asioilla on tapana järjestyä. Tilanne ei ollut kiperä, mutta silti järjestyi grilliasiat. Joku halusi luopua ilmaiseksi huippu hyvästä kotimaisesta Opan hiiligrillistä. Kiitosta vaan! Pian Weberi jo jäi pihaan seisomaan ja hyvän ruuan huumaava tuoksu nousi Sinisestä kuumottajasta. Pari syytä hiiligrillin voittoon on olemassa: maku ja rentous. Hiiligrilli ei ole kiireisen kaverin hommaa. Pitää odottaa ja odottaa hyvää hiillosta ja siinä on se juju. Rentoutuminen ja keskittyminen aiheeseen. Odottaessa ehtii vielä tehdä valmistelujakin, mutta parasta on, jos kaikki valmistelut on tehty etukäteen. Silloin on aikaa nauttia puutarhasta ja auringosta (ainakin toisinaan). Opassa on kuitenkin yksi vika. Suuremman satsin grillaaminen tuotti pienen paistopinta-alan vuoksi ongelmia. Kasvavat pojat (isä) saattaa syödä yllättävän määrän hyvää grilliruokaa. Ruuan valmistus oli siis kikkailua. Haave isommasta hiiligrillistä alkoi kasvaa kesä kesältä.

Sininen kuumottaja
Jamie Oliverko on suunnitellut grillimalliston? Kokin suunnittelema grilli. Sehän voisi toimia. Hinnat katsottuani päätin pärjätä Opalla. Muutama päivä myöhemmin tarkastin Tori.fi:n tarjontaa ja löysin kaksi kertaa käytetyn Oliverin edullisesti. Sain vielä vähän tingattua hinnastakin. Kaupat syntyi ja pihaan saapui kolmas grilli. Kuvista en tajunnut miten järkyttävän kokoinen tämä grilli on. Nyt on kunnon ameriikanmallia ja se ärsyttää ja hävettää suomalaista isäntää. Grilli itsessään tuntuu varsin jämäkältä ja laadukkaalta. Aika näyttä kestääkö se vuosikymmeniä kuten kotimainen pallogrilli. Grillissä on monia etuja vanhaan nähden.
  • Tuulisuoja estää tuhkan leviämisen ruuan päälle
  • Lämpömittari auttaa hifistelijä kokkia ruuan valmistuksessa
  • Renkaat ja kahva helpottaa liikuttelua
  • Kaksi hyllyä edessä
  • Tuhka-astia
  • Alataso ja ilmeisesti pullon pidikkeitä 3 kpl
  • Ja se paistopinta-alan halkaisija on huikeat 53,5 cm

Jamie Oliver The Classic BBQ

Hyvin mahtuu ruokaa kypsymään tähän grilliin. Korkeutta grillillä on se verran, että istualteen herkkuja ei käännellä.

Eilen oli sitten koeajo vesisateessa. Hiiliä nielee paljon. Tekee loven kukkaroon. Hiilistä muuten irtoaa yllättävän paljon lämpöä. Kansi kiinni hiilten hehkuessa ja lämpötila nousi yli 300 asteeseen. Joo, mutta asiaan eli ruokaan. Yrttimarinoidut kanan rintafileet appelsiini-punasipuli salsalla, munakoisorullat ja olut-sipuli-perunanyytit (sipuli tosin unohtui :D) grillaantui hienosti. Perunat vaan  jäi vähän raaoiksi, mutta olenkin vain melkein kuin Jamie Oliver.

6.7.2015

Kukkiva puutarha

Pienet auringot

Niin on kiva väri näissä

Ruusut on kyllä upeita

Kurjenpolven muurin päällä

Aurinko saa kukat hehkumaan

3.7.2015

Satokausi on korkattu

napostelukurkku amppelissa
Vaimo on potenut huonoa omatuntoa, kun taimikasvatus jäi tänä vuonna väliin. Remonttien (mitkä eivät edisty) vuoksi ei ollut oikein tilaa kasvattaa taimia ja mahassa kasvava ihmisen taimikin vaati oman veronsa. Ostettiin siis kaupasta taimet ja kallista oli. Kallein ostos taisi olla amppelikurkku, joka tuottaa pieniä 8-10 cm mittaisia napostelukurkkuja. Eilen sitten korkattiin satokausi ja syötiin viiteen pekkaan pieni kurkku. Hyvää oli ja jokainen meistä sai mielestään liian vähän.

Kurkun lisäksi alkaa paprikassakin olla elämää. Tomaatit kukkivat, mutta hedelmiä ei ole ollut kuin yhdessä amppelitomaatissa. Raakoja toki vielä. Ensimmäiset salaatit alkavat olla syömäkokoisia. Yleensä ollaan salaatteja korjattu jo toukokuussa. Mikähän mangoldia vaivaa, kun ei oikein lähde kasvuun.

Eilen tarkistin, että 10.5. olen laittanut ensimmäiset perunat multaan eli noin viikon päästä voisi saada jo oman maan pottua.

Satoa odotellessa voi tutustua lasten kanssa kotikaupunkiin pyöräillen.