10.6.2015

Olkimarjamaa

Hyvin on taimet lähteneet kasvuun
Mansikat kasvamassa heinillä katettuna
Tilasin keväällä viherpeukaloilta mansikantaimia tarjoushintaan. En ole aiemin tilannut netistä eläviä kasveja, mutta hyvin sujui kaikki ja taimet on lähteneet hyvin kasvuun. Ennen tilausta yritin epätoivoisesti etsiä netistä tietoa, että kuinka paljon  yksi mansikantaimi tuottaa satoa. En löytänyt vastausta ja siksi tilasin 75 taimea. Ihan niinku varmuuden vuoksi. Sitten muistin, että omistan läjän puutarhakirjallisuutta ja kaivoin hyllystä perusteoksen Suomalainen piha ja puutarha. (On muuten hintansa arvoinen kirja.) Vastaus löytyi kirjasta: yksi mansikan taimi tuottaa satoa 1-1,5 L. Ihan riittävä määrä taimia meille, jos noihin satomääriin päästään. Kirjasta selvisi myös, että mansikat voi istuttaa paririviin kohopenkkeihin.


Vasta viime kesänä tajusin, että strawberry on suoraan suomennettuna olkimarja. Mansikkahan kaipaa katteen, jotta marjat olisivat puhtaat ja rikkiruohot torjuttu. Voisiko tuo olkimarja nimitys tulla siitä, että olkia on käytetty mansikkapenkissä katteena? Tämä mielikuva päässä päätin toteuttaa mansikkamaan orgaanisella katteella, vaikka olisi minulla ollut jokunen metri mustaa muovikatettakin. Viime kesänä ostettiin pilkkahintaan iso läjä kuivaa heinää maanviljeliltä ja nyt siitä oli jälleen hyötyä. Aika näyttää oliko ratkaisu oikea, mutta ainakin parempi fiilis käyttää maatuvaa ja maata parantavaa katetta.

Taloudellisesti ajateltuna reilu 50 euron satsaus mansikan taimiin maksaa itsensä takaisin ensimmäisenä satokesänä. Sen jälkeen seuraavat 5-6 vuotta on puhdasta tuloa. Siis mikäli viljelijä onnistuu työssään. Ja ainakin tietää mitä aineita marjojen kasvatuksessa on käytetty.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei,
kiva juttu, että kommentoit tätä blogijulkaisua.