16.12.2010

Autolla töihin

Normaalisti kuljen junalla töihin. Työmatkoihin käytän päivässä reilun kaksi tuntia. Junalla kulkeminen on siitä mukavaa, että junassa ehdin lukea tai ottaa torkut tai jutella hyvän ystävän kanssa. VR:ssä on vain hieman vikaa: myöhästymiset. Liputkin ovat kovin kalliita ja 30 päivän lipusta jää aina viikonloput käyttämättä. Edellisen lipun voimassolon loputtua päätiin kalliiden hintojen takia jättää lipun ostamatta. Perjantainkin olin tuolloin lomalla joten ihan hyvin voin kaksi päivää kulkea autolla ja sitten taas maanantaina junailemaan.

Aamulla moottoritiellä ajaessani huomasin, että dieseliä on ostettava kotimatkalla. Siitä ajatukseni juoksivat autojen verotukseen. Vähäpäästöisä autoja suositaan ja niiden verotusta kevennetään. Itse ajan isolla dieselautolla, johon koko perhe mahtuu kyytiin. Perhe eli kolme laste, joista yksi tarvitsee vielä turvakaukaloa ja kaksi istuu turvaistuimissa. Yrittäkääpä etsiä auto, johon mahtuu kolme turvaistuinta rinnakkain. Sellaisia autoja ei ole kovin montaa. Lisäksi meillä on kaksi isoa koiraa (hovawart), joiden pitää mahtua tavaratilaan tavaroiden kanssa. Auto on mulle käyttöesine ja vaikka mielestäni käyttöesineiden pitää olla silmää miellyttäviä niin auton kanssa olen valmis tekemään poikkeuksen. Ai miksikö, no hintansa kaikella.

Jäin siis miettimään, että miksi autojen verotusta ei hoideta polttoaineen kautta. Se maksaa, joka ajaa. Yksineläjä tai pieni perhe pärjää pienemmällä autolla, mutta saattaa sitten hoitaa kaiken liikkumisen autolla. Pieni auto ei myöskään kuljeta samaa määrä ihmisä kuin isompi auto. Eikö ole järkevää, että yhdellä isolla autolla kulkee monta ihmistä kuin, että usealla pienellä autolla monta ihmistä. Eikö julkinen liikenne perustu juuri tähän ajatukseen.

Tietysti ekolologisinta olisi käydä töissä samassa kaupungissa kuin asuu, mutta minusta ei ole asumaan Helsingissä ja tällä hetkellä täällä ei ole tarjolla työtä, jota voisin tehdä. Alan vaihto on mielessä, mutta sitäkään en voi vielä tehdä. Lapset ovat pieniä ja kotona tarvitaan apua eli iltakouluun en vielä pääse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei,
kiva juttu, että kommentoit tätä blogijulkaisua.