9.8.2011

Punaviinimarja-punakarviais -mehu

Elokuu on mehun keittokuukausi. Kuten olen aikaisemmin kertonut meillä on paljon marjapensaita ja nyt sadonkorjuu aika marjojen osalta. Sunnuntai-iltana höyrystin mehua suosiota saavuttaneella yhdistelmällä. Meillä on mehumaijana tuommoinen omalla sähkövastuksella toimiva maija. Se on näppärä, koska mehua voi tehdä missä vain mihin saa sähköä eli vaikkapa omalla uudella patiolla.

Mehuun tarvitaan kahta marjaa punaista viinimarjaa sekä punaisia karviaisia sekä vettä ja sokeria. Mä olen laittanut 2/3 punaviinimarjoja ja 1/3 karviaisia. Tänä vuonna laitoin kaksi kiloa sokeria kun marjoja oli noin 8,5 kiloa. Olen aiemmin laittanut sokeria 300g per kilo marjoja. Eli nyt siis hieman vähemmän, mutta lopputulos oli silti mielestäni mainio. Marjat ja sokerit laitan maijaan vuorotellen siten, että päällimmäisenä on aina marjoja.

Mehustusta odotellessa keitän vettä pullojen puhdistusta varten. Viime talvena tyhjensin muutaman Onnen Pekka oluen ja Tuisku-luomuoluita, jotta saisin patenttikorkillisia pulloja. Eli mehun keiton voi ja on suotavaa aloittaa jo talvella tyhjentämällä hyviä pulloja nautintoaineista.


Ennen pullotusta lasken litran tai kaksi mehua astiaan ja kaadan takaisin mehumaijaan, jotta mehusta tulisi tasalaatuista. Pullot käytän aina ensin kiehuvassa vedessä ennen pullotusta. Mehua täytän sen verran, että vaahdot valuvat pois. Korkki kiinni ja sitten vielä kostealla rätillä pullon puhdistus ja pullotettu mehu jäähtymään ja säilöön.

Resepti:

1/3 karviaista (punainen)
2/3 punaviinimarjaa
250 g sokeria per kilomarjoja
Vettä tarpeen mukaan


1 kommentti:

  1. Tämä resepti on laitettu nyt meilläkin talteen. Ehkä jo ensi vuonna ehtii keitellä... Kiitos!

    VastaaPoista

Hei,
kiva juttu, että kommentoit tätä blogijulkaisua.