18.2.2013

Älä muuta mitään vai muuttaisinko kuitenkinMä olen viime aikoina pohtinut paljon tätä meidän taloa ja sen pohjaa. Kaikki sai alkunsa ajatuksesta yhdistää keittiö ja ruokailuhuone. Meillä ruokailuhuonetta käytetään vain syömiseen ja vieraiden majoittamiseen. Ruokailuhuoneesta voisi tehdä oikeastaan kirjaston ja vierashuoneen yhdistelmän. Tämä onnistuisi, jos keittiöön mahtuisi ruokapöytä. Meidän keittiön pinta-ala on 12 neliömetriä. Ajattelin, että liian pieni. Ei onnistu.
Sitten perehdyin asiaan ja luin keittiönsuunnittelusta. Meidän keittiöön pitäisi mahtua ruokapöytä kuudelle. Ikean sivuilla olen vääntänyt monen monituista keittiön pohjaa ja vihdoin keksinyt miten tilaa saadaan ruokapöydälle ja kaikelle tarvittavalle tavaralle sekä kokkaukselle. Puuhellalle ja pakastimelle tilaa ei kuitenkaan jää. Ruokailuhuoneen ja keittiön välinen oviaukko pitäisi laittaa umpeen. Oviaukko joka nyt mahdollistaa sen, että lapset voivat juosta ympyrää huoneesta toiseen ja aiheuttaa kovalla äänen käytöllä harmaita hiuksia. Vaikka tuo juokseminen on välillä todella ärsyttävää ja hermoja raastavaa niin kuitenkin sen ilon ja onnen haluaisin suoda lapsille. Tärkeämpää olisi kuitenkin saada lisää huoneita, joita voidaan tarvittaessa muuttaa makuuhuoneiksi. Neliöt on käytettävä tehokkaasti. On turha pitää sellaista tilaa lämpimänä, jossa vain syödään vaikka se toki onkin melkoisen ylellistä.
Toisaalta keittiöstä voi tulla melkoinen koppi, jossa käydään syömässä ja tekemässä ruokaa. Ei lainkaan oleilla. Olisiko kuitenkin järkevintä kaataa olohuoneen ja ruokailuhuoneen välinen seinä ja tehdä iso tupakeittiö. Silloin mahtuisi puuhellakin ja pakastin keittiöön. Tällaisessa keittiössä voisi valmistaa ruokaa ja seurustella perheen kanssa, olla läsnä, auttaa kotitehtävien kanssa jne.
Älä muuta mitään. Se on monen vanhan talon asujan kiveen hakattu sääntö. Itsekin ajattelin aluksi, että mitään ei muuteta. Tosiasia on kuitenkin se, että muutoksia on tehty. Kuisti on lämmintä tilaa ja makuuhuonetta on laajennettu sivuvintille.  Toisaalta eikö talon kuulukin palvella perhettä parhaalla mahdollisella tavalla. Onhan se parempi tehdä muutoksia olemassa olevaan kuin rakentaa kokonaan uusi. Ei kai ole mielekästä asua talossa, joka ei vastaa omia tarpeita ja jättää muutokset tekemättä vain sen takia, että talo on vanha. Tulemme olemaan osa talon historiaa tekemällä sellaiset muutokset mitkä ovat meidän perheen kannalta tärkeitä. Muutoksia joiden jälkeen asuminen talossa on meille mahdollista ja mielekästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei,
kiva juttu, että kommentoit tätä blogijulkaisua.