14.10.2014

Omenamehua itse puristamalla

Osa omenasadosta
Tänä vuonna omenasato oli hyvä. Omenoita on riittänyt syötäväksi ja piirakoihin sekä soseisiin. Viime vuonna ostin omenamehupuristimen ja tänä vuonna on tehty tuoremehua useamapana iltana. En ole lisännyt mitään säilöntäaineita mehuun vaan olen sen pakastanut ja osa on tietysti jo juotu. Tämän syksyn kokemuksella sanoisin, että reilusti kypsistä omenoista saa vähämemän mehua kuin hieman kovista omenoista, mutta tämä on mutu-tuntumaa ja vaatii jatko mutuilua.

Ensin omenat pitää pestä. Itse suoritin isojen määrien pesun kylpyhuoneessa. Pesun jälkeen onkin vuorossa omenojen murskaus hedelmämurskaimella. Meidän murskain vetää kerrallaan 7 litraa omenoita tai näin ainakin lueteltiin ominaisuuksissa. Omenoiden murskaus oli huomattavasti nopeampaa ja tehokkaampaa, kun ne ensin pilkkoi neljään osaan. Samalla oli helppo poistaa huonot kohdat. Murskasin omenoita reilusti kunnes omenamurskaa oli noin 30 litraa.

Omenat murskaisemassa

Omenoita murskattuna

Murskauksen jälkeen oli aika käydä puristamaan mehua. Tässä auttaa tukeva mehupuristin. Omani vetää 18 litraa ja on halvimmasta päästä. Suosittelen vähän kalliimpia malleja, joissa on ajateltu puristamista pidemmälle. Puristimeen asetetaan siiviläpussu, jonka sisään omenamurska kaadetaan tai kauhotaan. Siiviläpussin reunat taitetaan omenamurskan päälle ennen puristamista tai muuten pussi repeää. Puristaminen vaatii loppua kohden jonkun verran voimaa. Lopuksi nautitaan tuoreesta omenamehusta. Yhdellä kerralla tein noin 7 litraa mehua samalla, kun katsoin televisiosta ajankohtais ohjelmia.

Omenamurska siiviläpussissa puristimessa.
Valmiina puristettavaksi

Omenamehu valuu nokkaa pitkin astiaan.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä! Pastoroitko mehut puristuksen jälkeen? Mistä määrästä omenoita tuo 7 litraa tuli?

    VastaaPoista
  2. En ole pastoroinut, kun me laitettiin pakkaseen. Seitsemän litraa tuli 5-7 satsillisesta omenoita tuohon murskaimeen eli olisiko 35-49 litraa omppuja. Voi olla, että oli enempikin, kun en tajunnut mitää mitata missään vaiheessa.t.

    VastaaPoista

Hei,
kiva juttu, että kommentoit tätä blogijulkaisua.