30.6.2013

Pieni mansikkamaa

Puolisoni siemenistä kasvattamat mansikantaimet kaipasivat sijoituspaikkaa. Taimia on kaikkiaan 51 kappaletta. Kasvihuoneessamme on jokseenkin iso "sokkeli" ja se on kaivannut mielestäni lehtivihreää kaverikseen. Olin ajatellut paikkaan jotain matalakasvuisia perennoja, mutta mansikantaimet sotkivat suunnitelmani. Paikka on kasvihuoneen pohjoisseinustalla, mutta kuitenkin aurinkoinen ja suojaisa. Toivottavasti sopii mansikoille hyvin. Mansikka on kuukausimansikka nimeltään Mignonette.


Löysin sahalta edullista 145mm *18mm ö-luokan höylättyä lautaa pilkkahintaan. Ostin sitä mansikkamaata varten jo pari viikkoa sitten. Nyt oli siis paikka, tarvikkeet ja aikaakin tehdä asialle jotakin. Niinpä perjantai-iltana kävin tuumasta toimeen.

Ensin rajasin alueen lapiolla ja kaivoin nurmikon ylös. Sen sijaan, että olisin kärrännyt nurmikon ja hyvän multavan maan pois, päätin jättää sen paikoilleen nurmikko maata kohti ja juuret taivasta. Tässä kuvassa tilanne ei vielä ole toki kuvatun kaltainen. Ensin nikkaroin laatikon ja asettelin sen paikoilleen. Laatikon sisäpinnan vuorasin multasäkeille ja sitten asettelin nurmikkopalat laatikon pohjalle.


Laatikko löysi paikkansa
Kun laatikko oli muovitettu sisäpinnoista ja nurmikon palaset käännetty juuret kohti taivasta, levitin pohjalle pahvia ja sanomalehtiä ja päälle kärräsin lehtikompostista multaa. Tuossa meidän mullassa on jonkin verran rikkaruohoja, mutta ehkäpä mansikkamaan kate pitää ne kurissa. Lisäsin vielä puolitoista säkkiä ostomultaa kun jäi hieman vajaaksi täyttö.

Mullan lisäystä

Multapinnan tasaus onnistuu helposti haralla.
 Mansikkamaan kanssa tein periaatteideni vastaisesti ja ostin katteeksi muovistakatetta. Orgaanista katetta ei vaan nyt ole riittävästi ja rikkaruohoinenkompostimulta kaipaa katetta väkisinkin.  Katteen levittämisen jälkeen mallattiin taimia paikoilleen. Lopuksi minä puhkoin katteeseen reiät ja puoliso istutti mansikantaimet. Kuukausimansikalle riittää pienemmät rivi- ja taimivälit.


Mansikat istutettuna. Osa kukkii jo!
Minulla on isorisukasa odottamassa oksasilppurin  vuokrausta. Oksasilpulla ajattelimme naamioida mustan katekankaan. 
Urakan aikana kesäilta vaihtui yöksi. Puurtamisen lopuksi oli mukava juoda viinilasillinen kuistilla kahdestaan nauttien linnun laulusta ja kesäyön vaimeista äänistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei,
kiva juttu, että kommentoit tätä blogijulkaisua.